eabuse

Abuzul emotional – semne si simptome

Abuzul emotional implica atat un abuz verbal cat si non-verbal, afectand respectul de sine si independenta victimei. Desi oricine poate fi abuzat emotional, li se intampla mai des celor ce nu au o prea mare influenta in societate, cu preponderenta femeilor si copiilor. Victimele abuzului emotional isi pierd increderea in sine, nu mai sunt motivati si chiar ajung sa considere ca nu mai au nici o valoare.

In majoritatea cazurilor violenta emotionala este asociata cu un comportament abuziv in relatii si cu violenta fizica sau verbala asupra copiilor. Tot timpul precede sau insoteste violenta domestica. Adesea comportamentul abuziv devine o arma a celor abuzati deja, victima descarcandu-si furia si frustrarile pe alte persoane. Pentru copii, abuzul emotional si maltratarea au efecte negative la nivel de comportament social si psihologic si sunt, din pacate, consecinte de durata.

Abuzul emotional se manifesta printr-o varietate de forme: neglijare, respingere, izolare, asteptari, critici, ignorare, refuzuri de a asculta sau a incerca a intelege, exploatare, agresiune (in sensul invinovatirii, ordinelor, amenintarilor), santajul emotional (amenintarile), dominarea, agresiunea verbala (sarcasm, ironie) si chiar schimbarile de stare, exploziile emotionale de orice fel. Aceste cazuri sunt de multe ori trecute cu vederea si neglizate, unele avand aparenta normalitatii. Spre deosebire de agresiunea fizica, abuzul emotional are efecte pe termen lung, care sunt foarte greu de depasit.

Cel ce abuzeaza va folosi aceste tehnici pentru a umili victima, cand este in compania altora. Efectul negativ al acestui abuz asupra victimei este foarte dificil de cuantificat in acest caz; de cele mai multe ori este ignorat, nu este recunoscut si trecut cu vederea. Indiferent de persoana abuzata, identificarea acestor semne de abuz emotional ajuta la oprirea problemelor si la ducerea unei existente normale. Urmatoarele sunt cateva semne, indicatori ai abuzului emotional:

– sentimentul de depresie

– retinerea de a se angaja in activitati sociale

– izolarea de prieteni si familie

– respect de sine scazut
– teama
– anxietatea

– sentimentul de vinovatie si de rusine

– schimbarile de atitudine

– nervozitatea

– neincrederea in ceilalti

– invinovatirea celorlalti

– invinovatirea propriei persoane

– comportament pesimist

– abuzul de droguri sau alte substante

– dependenta de alte persoane dusa la extrem

– evitarea privirii directe

– minciuna

– comportamentul agresiv

– instabilitate emotionala

– tentative de sinucidere

 

Efectele abuzului emotional sunt de-a dreptul dramatice. In ultima instanta victima se teme chiar sa ramana singura. In majoritatea cazurilor, cei abuzati ajung sa creada ca nimeni nu mai vrea sa stea impreuna cu ei decat cel ce le-a provocat suferinta, si raman in continuare in aceeasi situatie. Victima se simte rusinata si tine secretul asupra acestui comportament, inrautatind situatia.

Daca abuzul emotional nu este detectat, simptomele se agraveaza si pot duce la deficiente psihologice si emotionale grave. Daca sunteti victima unui astfel de abuz sau cunoasteti pe cineva intr-o astfel de situatie, luati masuri de urgenta.