relatii-sexuale

Adolescentii si sexul

Omul, incepand din adolescenta, priveste sexualitatea insotita de sentimentul de iubire. Iubirea inseamna bucurie, fericire, dar si lipsa, dor, gol ce se cere implinit. Cel care iubeste iese in intampinarea celuilalt, aseaza nevoile celui iubit inaintea propriilor sale nevoi si in asta sta imensa capacitate a iubirii de vindecare a suferintelor.

Cautarea jumatatii de care am fost separati personifica sentimentul de lipsa, de incomplet care-l mana pe adolescent sa-si caute iubirea. Bucuria totala, fericirea nu sunt posibile in solitudine si inchidere in singuratate. Chiar si persoana care are numeroase aventuri sexuale spera ca intr-o zi il va intalni pe cel care-i va acoperi golul, care il va completa.

Discutiile cu adultii despre iubire si limitele ei sunt extrem de importante pentru adolescenti. Ei inteleg astfel ca iubirea este cea mai importanta, dar si ca ea nu este perfecta, persoana iubita neaducandu-i completarea totala.

Prezenta si influenta tot mai redusa a familiei contemporane in viata  adolescentului il expun pe acesta la mesajele de duzina venite din mass-media, mesaje care promoveaza crima, drogurile, sexul. In acest mod, tinerii isi incep prea devreme viata sexuala, ajungand parinti prea devreme pentru a intelege corect si matur aceasta postura.

Frecventa sarcinilor in randul adolescentelor este un fenomen in crestere exploziva. Pentru mame, nasterile timpurii duc la probleme economice cum ar fi somajul, dar si la probleme de comportament la mama si risc de probleme de dezvoltare la copil.

Bolile cu transmitere sexuala (sifilisul, mai ales HIV), comportamente de cuplu instabile cu schimbarea frecventa a partenerilor, se leaga de inceputul timpuriu al vietii sexuale .

Nu exista dovezi ca activitatea sexuala e un lucru rau, daca se iau masuri de prevenire a sarcinilor si a bolilor venerice. Dimpotriva, a le trata ca pe un subiect tabu este un lucru grav.

Sarcina la adolescenta  este insa o problema sociala si personala grava, societatea creandu-si mecanisme de protectie- in culturile mai liberale se accepta avortul, in timp ce in societatile musulmane se insista pe abstinenta tanarului sau casatoriile se incheie de la varste mici, de 8-10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *