Cofeina este una din cele mai folosite substante de pe suprafata planetei. Ca orice substanta, aceasta are o serie de avantaje si dezavantaje, dar pentru acum ne vom rezuma la efectele benefice pe care le are confeina asupra corpului uman.
Vom incepe prin a spune ca in Japonia, consumul de cofeina duce la cresterea capacitatii de memorare. Un studiu realizat de Universitatea John Hopkins a arata ca o pastila de 200 mg de cafeina are un efect benefic asupra capacitatii de memorare a unui individ.
Cofeina impreuna cu substante ce contin carbohidrati ajuta la procesul de reconditionare a muschilor, si a eliminarii starii de oboseala.
Cofeina ajuta la detoxifiera ficatului si poate fi folosit pentru curatarea colonului.
Cofeina poate stimula cresterea parului in cazul oamenilor care sufera de cadere de par sau de calvitie. Aceasta poate tine la distanta si boli precum Alzheimer. Aceasta poate de asemenea sa previna aparitia cancerului de piele. Cei ce consuma cofeina au sanse mai mici de a se sinucide.
Cofeina poate ajuta in cazurile in care o persoana sufera de depresie aceasta crescand catintatea de dopamina produsa de creier/
Cofeina iti intareste perioada de rezistenta la efort fizic.
Totusi toate aceste efecte benefice sunt puse langa cele mai putin benefice, deoarece ca orice alta substanta, consumul in cantitati excesive pot dauna sanatatii.
Desi lista efectelor benefice ar putea continua, asta nu inseamna ca avem lumina verde la consumul cofeinei. Toate efectele benefice enumerate mai sus au fost observate in cazul persoanelor care consuma in cantitati moderate cafea / cofeina.
Pe langa starea de energie pe care ne-o ofera o cafea buna in orele diminetii este bine de stiut ca excesul de cafea poate duce la micsorarea efectului pe care aceasta o are asupra corpului uman, acesta obisnuindu-se cu substanta, creeandu-si in timp o rezistenta la aceasta.