Afla de ce se invineteste pielea!

Nimanui nu ii place sa aiba semne pe corp, vanatai, zgarieturi, cicatrici etc. Sunt inestetice. E normal sa te invinetesti cand ai cazut si te-ai lovit, cand te-ai ciocnit de dulap, insa unele persoane se invinetesc foarte repede. Exista o explicatie pentru aparitia atat de rapida a vanatailor, fara un contact fizic foarte intens.

In momentul in care capilarele aflate sub piele se rup, se scurge sangele si aceasta apare sub forma de vanatai dureroase de diverse culori. In unele cazuri vanataile sunt profunde, nu se pot vedea clar la suprafata pielii, insa sunt umflate si dureroase. Astfel de situatii pot fi provocate de diferite conditii dupa cum urmeaza.

  • afectiuni sanguine – este posibil sa fii afectat de una din acestea (spre exemplu hemofilia), deoarece provoaca ruperea rapida a vaselor de sange si aparitia vanatailor. Aceste probleme sanguine favorizeaza formarea frecventa a vanatailor.
  • deficienta de vitamine – in special a vitaminei K, responsabila pentru coagularea sangelui, poate avea ca urmare formarea rapida a vanatailor, dar si deficienta de vitamina C.
  • tratament medicamentos – cum sunt cele antiinflamatorii sau care subtiaza sangele, pot cauza aparitia rapida a vanatailor.
  • activitatea intensa precum exercitiile fizice extinse, a fi pe fuga toata ziua, mersul mult pe jos, tot ce tine de efort prelungit poate provoca la un moment dat formarea mai rapida a vanatailor.
  • excesul de suplimente nutritive – cei care au obiceiul de a consuma suplimente din uleiuri de peste, ginkgo biloba, usturoi, ghimbir sau altele sunt predispusi aparitiei mai usoare a vanatailor.
  • imbatranirea – in cele din urma, pe masura ce inaintam in varsta, capilarele se slabesc si astfel vanataile apar mai usor.

Pentru a scapa rapid de vanatai, aplicati gheata pe lovitura imediat, astfel va fi tinuta sub control scurgerea sangelui, se va reduce umflatura si durerea asociata vanataii. Daca deficienta de vitamine este problema, puteti opta pentru un regim alimentar bogat in vitamine sau suplimente cu vitamine prescrise de un specialist. Pana a ajunge la acestea insa trebuie sa fim mai atenti, sa nu ne izbim in tot ce intalnim in cale si sa reducem excesul pentru o perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *