Ce comportament trebuie sa ai cu un copil rasfatat

Gandul de a merge cu copilul la supermarket te sperie? Te simti manipulat de lacrimile santajul lacrimilor sale? Atunci s-ar putea sa ai de-a face cu un copil rasfatat.

Comportament egoist, cereri de recompense materiale (nu neaparat necesitati), bosumflare si plans daca nu obtine ceea ce vrea, cautarea atentiei si comportament narcisist, manipularea prin faptul ca te face sa te simti vinovat, ca parinte, sunt cateva din caracteristicile specifice ale unui copil rasfatat. Este un rezultat al parintilor prea indulgenti, care presupun ca banii pot inlocui timpul si atentia pe care o acorda copilului, sau uneori put si simplu nu pot spune „Nu” pentru ca „isi iubesc copilul atat de mult”.

Nu trebuie inteleasa ideea gresit, plansetul copilului pe care il iubesti atat de mult este foarte induiosator, si ai cele mai bune intentii cand ii cumperi diverse lucruri. Problema apare cand copilul nu este invatat despre valoarea acelor lucruri, sau daca acele lucruri i s-au oferit prea usor. Intr-un astfel de caz, copilul incepe sa creada ca i se cuvine orice si incepe sa ceara diverse alte lucruri pentru nici un motiv, ajungand sa fie astfel rasfatat. Pentru a te putea descurca in aceasta situatie urmeaza cele cateva sfaturi enumerate in continuare.

Pastreaza-ti calmul si nu tipa la copil, explica-i cu un ton calm, chiar daca el incepe sa tipe. Incepe sa il educi in aceasta privinta cat de repede posibil, imediat cum iti dai seama ca incep sa apara aceste mici metode de santaj prin lacrimi. Recompenseaza-i comportamentul bun si adecvat, in asa fel incat sa invete ceea ce accepti si ce nu. Pune o limita la ceea ce ii cumperi, la jucarii, haine, incaltaminte, gadgeturi si toate celelalte. Invata-ti copilul sa prioritizeze. Cand iti spune ca are nevoie de unele lucruri, spune-i sa se decida clar ceea ce are nevoie si ceea ce isi doreste, sa puna pe primul loc ceea ce are nevoie. Ignora-i comportamentul care nu e rezonabil, invata-l sa puna valoare pe lucruri si sa invete sa le castige printr-un comportament bun. Mintea unui copil este nevinovata. Ceea ce vede, crede. Daca va vedea ca mofturile ii sunt satisfacute, va continua acest comportament, vazand ca este o metoda eficienta de a obtine tot ce vrea. In lumea si mintea copilului, dragostea inseamna si timpul pe care il petreci cu el. Acorda-i acest lucru si vei observa adevarate schimbari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *