plata cash

Cum actionezi pana sa ajungi la servicii de recuperari creante?

Orice business, de mica sau mare amploare, se bazeaza pe clienti. Uneori acestia nu platesc, afecteaza fluxul de lichiditati din firma si cauzeaza reale probleme. Ce poate fi facut intr-o asemenea situatie?

Pana a ajunge la servicii de recuperari creante in Cluj, Bucuresti, Iasi sau oricare alt oras din tara, afla ca poti lua cateva masuri preventive. Care sunt acestea? In randurile urmatoare vei gasi cateva sfaturi utile.

1. Stabileste-ti o politica de incasari si plati foarte clara

E foarte important sa ai o asemenea politica implementata in companie, o politica pe care sa o cunoasca atat furnizorii cat si clientii tai. In legatura cu clientii va trebui sa lamuresti urmatoarele lucruri:

  • munca pe care urmeaza sa o prestezi
  • cat de des vor fi facute platile
  • la ce date vor fi facute platile

Mai important, politica trebuie sa includa o serie de pasi pe care ii poate urma un client care nu este multumit de ceea ce ii oferi, in loc sa ajunga direct la neplata.

2. Monitorizeaza constant multumirea clientilor

Poti face asta solicitand mereu feedback si confirmarea faptului ca munca prestata de tine este conforma cu asteptarile clientului. De preferat este sa obtii o confirmare scrisa, intrucat aceasta nu va mai putea fi contestata de catre client in momentul in care se hotaraste sa nu iti mai plateasca.

3. Concepe un plan esalonat de plata

Sa presupunem ca serviciile sau munca pe care o prestezi pentru clientii tai ar putea pune probleme la plata. Poate ca suma pe care o ceri e considerata prea mare, astfel incearca si varianta de plata esalonata. Imparte suma pe care ti-o datoreaza clientul in 2 sau 3 transe si asigura-te ca livrezi de fiecare data si munca aferenta platilor primite.

4. Transmite facturile la timp de fiecare data

Nu vrei sa fii pus in situatia in care astepti plata de la client si constati ca nu s-a emis nici macar o factura catre acesta. Asigura-te ca trimiti de fiecare data la timp toate facturile – cel putin din partea companiei tale nu ar trebui sa existe deloc intarzieri din acest punct de vedere.

5. Trimite facturile prin cat mai multe canale

Poti opta doar pentru facturi emise si trimise in format fizic, insa indicat ar fi sa folosesti si email-ul sau remindere transmise telefonic, alaturi de modalitati multiple de plata. Asa te vei asigura ca ai oferit clientului posibilitati multiple de a plati.

6. Contacteaza clientii restantieri

De obicei e recomandat sa faci asta in trei etape: primul reminder ar trebui sa fie binevoitor, al doilea sa arate putina ingrijorare, iar al treilea sa prezinte deja clientului potentiale sanctiuni pentru intarzierea platii. Asigura-te ca pastrezi si documentatia aferenta acestor reamintiri de plata, pentru a le putea prezenta mai departe avocatilor sau firmelor care presteaza servicii de recuperari creante in Cluj, Iasi, Bucuresti sau oricare alt oras al tarii.

Daca ai respectat toti pasii de mai sus si tot nu ai reusit sa ii faci pe clientii datornici sa plateasca, e timpul sa apelezi la un avocat, la o firma de recuperari creante sau sa mergi direct in instanta. Nimeni nu isi doreste sa ajunga pana acolo, insa din pacate exista si asemenea situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *