Cum se curata rugina

Metalele sunt laudate pentru rezistenta, robustetea si durabilitatea lor. Cu toate acestea sunt afectate de rugina odata ce sunt expuse la umezeala. Rugina se formeaza cand metalul reactioneaza cu oxigenul in prezenta umiditatii apei. Rugina afecteaza cu totul aspectul obiectelor metalice. Intr-adevar se pot cumpara alte echipamente, insa exista uneori si solutii mai putin constisitoare.

Se poate lua in considerare optiunea de a inlatura rugina, iar pentru aceasta se poate opta pentru produse de curatare disponibile in comert sau alte cateva solutii aflate la indemana in orice casa, despre care poate ca nu stiati. Fara indoiala ca produsele din comert sunt foarte eficiente, insa majoritatea contin substante toxice, prin urmare folosirea lor se impune a fi facuta intr-0 camera bine ventilata, cu manusi de protectie si asa mai departe.

Secretul de a tine rugina la distanta este inlaturarea ei inca din faza incipienta, asadar in momentul in care observati aparitia sa pe un obiect metalic, cautati sa o curatati folosind unul din remediile urmatoare:

  • Otetul este un agent excelent ce inlatura rugina, in special de pe bijuteriile metalice, de pe monede si de pe argintarie. Piesele metalice mici pot fi scufundate in otet si apoi clatite cu apa, iar cele mai mari pot fi sterse cu o carpa inmuiata in otet.
  • Praf de copt – un alt excelent curatator de rugina. Amestecati apa cu praf de copt pentru a face o pasta deasa, si aplicati-o peste zona ruginita. Lasati pasta sa actioneze o perioada, si apoi stergeti suprafata pentru inlaturarea ruginei.
  • Citricele precum lamai, lamai verzi si portocale pot fi folosite de asemenea pentru inlaturarea ruginei. Contin acid citric, care poate fi destul de eficient in inlaturarea ruginei de pe piesele metalice, dar si de asemenea ajutand la inlaturarea petelor de rugina de pe haine.
  • Cola – multi recomanda chiar si bauturile din comert precum cola pentru inlaturarea ruginei de pe diverse piese metalice. Astfel, turnati cola peste zona ruginita sau umeziti o carpa si stergeti zona afectata de rugina.

Inlaturarea ruginei poate fi destul de dificila, mai ales daca suprafata este afectata de timp indelungat. Asadar, cel mai important aspect ar fi prevenirea ruginei, evitarea umezelii pieselor metalice si curatarea lor corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *