Datele subiective sunt obtinute prin comunicare, in timp ce datele obiective sunt obtinute prin observare. Colectarea de date este parte importanta din orice proces, fie ca e vorba de managementul riscului, de un diagnostic al starii de sanatate sau de o evaluare a performantelor. Metodele subiective si obiective de colectare a datelor sunt cele doua metode predominant folosite pentru a se ajunge la o concluzie. Daca primele se vazeaza pe exprimarea verbala de ganduri, pareri si declaratii, cele din urma sunt in legatura directa cu fapte solide, de incredere, ce pot fi oricand verificate.
Datele subiective
- Prin definitie, sunt acele date obtinute prin interactiuni personale, vorbit, explicat, marturisit si asa mai departe.
- Aceste date sunt colectate pentru a face doar o presupunere despre ce eveniment s-ar putea intampla, despre ce calcule ar trebui facute etc.
- Datele subiective se refera la pareri, la judecata fiecaruia si de cele mai multe ori lasa loc de suspiciuni intrucat par a fi doar zvonuri.
- Informatiile pot sa difere de la o persoana la alta, de la o situatie la alta, intrucat fiecare vede prin prisma sa evenimentele.
- Nu pot fi categorisite ca si adevaruri, intrucat sursele sunt foarte diverse si informatiile de asemenea.
Datele obiective
- Prin definitie, datele obiective colectate intr-un anume scop se bazeaza pe fapte reale si au surse de incredere.
- Aceste date sunt colectate pentru a inlatura orice dubii si suspiciuni, pentru a se obtine informatii credibile in legatura cu un anume subiect.
- Datele obiective sunt colectate de asemenea din surse multiple, insa pot fi considerate de incredere, pot fi oricand confirmate.
- Aceste date nu difera de la o persoana la alta sau de la o situatie la alta.
- Pot fi considerate date reale intrucat raman aproximativ aceleasi indiferent de sursele din care se colecteaza.
Aceste tipuri de date sunt folosite in mod extensiv in analiza starii de sanatate. Desi prin datele subiective se poate forma o parere legata de conditia pacientului, datele obiective ofera in cele din urma informatiile necesare, informatii ce pot fi verificate oricand si pe baza carora pot fi date diagnosticuri si tratamente.