Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca muzica data la volum maxim in casti poate cauza de cele mai multe ori surzirea persoanelor in cauza si poate produce efecte considerabile la nivelul creierului. Astfel, persoanele care asculta muzica in casti si efectueaza actiuni zilnice, de cele mai multe ori nu realizeaza ce se intampla cu ele. Cei mai multi asculta muzica in casti pentru a nu se simti singuri pe strada, in drum spre scoala, la servici sau in timp ce fac o plimbare, dar specialistii au demonstrat ca un numar prea mare de decibeli receptati de creierul uman poate provoca consecinte vizibile.

Cei mai multi medici ORL spun ca un zgomot de peste 100 decibeli este un zgomot inadmisbil pentru o ureche de copil, iar in casti se aude mai tare pentru faptul ca muzica este mai aproape de nervul auditiv, ceea ce poate provoca daune mai grave.
Astfel, unii adolescenti constientizeaza mai tarziu anumite consecinte la care au fost supusi in timp ce aveau castile in urechi. Unii dintre ei au constatat ca erau sa fie loviti de masini, altii ca erau sa fie loviti de diverse echipamente de constructii, unii nu auzeau ca eram strigati de colegii sau de prietenii cu care se intalneau si sa nu mai spunem de ciocnirile cu alte persoane pe strada.
Medicul Victor Olsavsky, reprezentatnt al OMS spune ca adolescentii nu ar trebui sa ascunte mai mult de o ora pe zi muzica la acest nivel acustic, practic sub85 de decibeli este un nivel acceptabil pentru urechea umana. In caz contrar, simptomele ar fi un tiuit continuu, urmat de scaderea treptata a auzului, iar netratate, aceste afectiuni pot distruge grav urechea interna.
Insumand toate aceste, ar trebui sa fim constienti de nivelul si volumul muzicii pe care il ascultam in casti si sa luam aminte ce consecinte ar putea avea asupra sanatatii noastre.