Drogurile afecteaza in primul rand creierul

Consumul de droguri este foarte neindicat pentru sanatate. In medicina sunt utilizate diverse substante si medicamente care ajuta, consumul de droguri cu buna stiinta este ceea ce poate distruge un individ atat din punct de vedere mental cat si fizic. Diverse droguri si substante au efecte negative pentru creier si nu numai. Cateva din consecinte sunt enumerate in continuare.

In functie de substanta utilizata, impactul poate fi unul de scurta durata, dar si pe termen lung. Alcoolul, spre exemplu, este unul din cele mai utilizate stimulante din lume. Patrunde in corp prin ingerare si este foarte repede absorbit in fluxul sanguin, ajungand rapid la creier. Are ca efect incetinirea functionarii neuronale, astfel timpul de reactie este diminuat, persoana nu se mai poate concentra, te simti parca ai pluti pentru ca mintea iti este incetosata. Alcoolul inhiba abilitatea creierului de a lua decizii si pe termen scurt poate duce la actiuni cu un rezultat dezastruos. Lucruri pe care nu le-am face niciodata cand suntem treji ni se par perfect posibile cand suntem sub influenta alcoolului. Pe termen lung, creierul este afectat, lobii frontali se deterioreaza, dimensiunea creierului se reduce, si poti pierde capacitatea de a-ti aminti sau de a memora unele lucruri.

Drogul denumit extasy are de asemenea efect direct asupra creierului. Substantele continute intervin in productia si eliberarea de serotonina, ce regleaza emotiile, durerea si reactiile unei persoane. Astfel toate emotiile sunt amplificate, iar efectele pe termen lung ale consumului implica imposibilitatea de a gandi sau de a memora, scaderea puterii de atentie si de concentrare, o stare de confuzie generala, insomnie si uneori depresie cronica.

Heroina si cocaina sunt absorbite foarte repede in fluxul sanguin, ajungand la creier unde afecteaza toti inhibitorii si permit dopaminei sa inunde creierul trimitand tot felul de semnale gresite. Individul este transpus intr-o stare euforica, de relaxare, durerea este mult scazuta datorita nivelului ridicat de dopamina, insa efectele negative nu intarzie sa apara, vasele de sange se pot rupe ducand la un atac cerebral sau provocand hemoragii, creierul este supra stimulat si nu mai poate controla miscarea si coordonarea corpului si de asemenea afecteaza capacitatea de gandire.

Se vede clar ca creierul nu are nici o sansa in fata acestor substante deosebit de daunatoare. Daca s-a ajuns la stadiul de dependenta, oprirea consumului este cu atat mai grea. Astfel trebuie sa ne ferim de droguri, consecintele atat pe termen lung cat si pe termen scurt sunt foarte negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *