Elevii si studentii nu dorm suficient

Somnul si odihna sunt nevoi de baza ale organismului. Ceasul biologic al corpului uman este reglat de asa natura incat sa gestioneze cele 24 de ore intr-o zi, gestionand diverse functii precum secretii hormonale, fluctuatii de temperatura si zeci de alte activitati voluntare si involuntare. Pe langa aceasta, gestioneaza de asemenea si ciclurile de odihna si de activitate. Privarea de somn intrerupe ciclul normal al ceasului biologic si astfel este afectata eficienta mintii. Lipsa odihnei duce la deranjamente ale somnului, mai ales la elevi si studenti.

Cauze – conform unor studii, peste 60% dintre elevi si studenti sufera de forme mai accentuate sau mai usoare de insomnie, ducand si la alte probleme legate de privarea de somn.

Petrecerile prea dese ofera distractie, bucurie, insa pot avea si efecte daunatoare asupra sanatatii. Multi studenti si elevi uita ca stand tarziu si depasind ora de culcare, le este afectat ceasul biologic, astfel, pe langa grija pe o au parintii, mai trebuie sa existe si un autocontrol.

Obiceiurile nesanatoase, precum fumat, consum de alcool sau dependenta de anumite substante pot duce de asemenea la privare de somn. Aceste vicii afecteaza sistemul digestiv si slabesc sistemul imunitar.

O alta posibila cauza ar fi presiunea si stresul implicat de studii, unii dintre elevi si studenti ajung sa se simta coplesiti la un moment dat, fiindu-le afectata performanta per total.

Printre cele mai comune simptome se numara pleoapele ingreunate si starea de oboseala continua, datorate privarii de odihna a corpului. Ochii se umfla si au un aspect tumefiat datorita somnului insuficient, iar oboseala isi face loc imediat, cauzand si schimbari comportamentale si putand ajunge uneori la epuizare completa. Odata ce oboseala incepe sa se acumuleze tot mai mult, va fi afectata si sanatatea fizica si psihica a individului.

Printre alte simptome se mai numara:

– atipirea frecventa in timp ce studentul sau elevul scrie, citeste sau se uita la TV
– incetinirea gandirii si timpilor de reactie
– pierderi de memorie pe termen scurt si stari de confuzie
– greseli frecvente si iritabilitate
– depresie
– lipsa de rabdare
– negativitate

Cateva sfaturi pentru a scapa de toate aceste probleme ar fi urmatoarele.

  • scapa de obiceiul noptilor pierdute si mentine un echilibru in intreaga viata
  • renunta la obiceiurile nesanatoase
  • unele afectiuni ale sanatatii pot duce de asemenea la privarea de somn; in acest caz trebuie sa te adresezi unui specialist
  • evita somnul in timpul zilei
  • fa miscare si exercitii fizice
  • invata tehnici de a medita, fa exercitii de respiratie si chiar yoga

O schimbare in stilul de viata, reglarea ceasului biologic prin pastrarea unui echilibru intre perioadele de activitate si de odihna este solutia optima pentru a scapa de efectele daunatoare ale privarii de odihna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *