O multime din fenomenele pe care le vedem in prezent tindem sa le luam „de bune”. Bineinteles, ramanem uimiti in fata apusului de soare, sau in fata unor forme surprinzatoare de nori, insa de cele mai multe ori, lucrurile cu adevarat surprinzatoare din lume sunt, in mare parte, neobservate. Este pacat, pentru ca daca am sti unde sa ne uitam, am putea observa ca natura poate face lucruri mai impresionante decat niste apusuri de soare obisnuite si niste nori mai pufosi.
Iata care sunt cele mai necunoscute fenomene de pe pamant
Fulgere vulcanice
Daca ar fi sa numesti cele mai cool lucruri care ai putea sa le vezi pe pamant, raspunsul tau cu siguranta va fi – fulgere si vulcani. Insa, natura cauta sa ne impresioneze de fiecare data, si de aceea a „hotarat” de a merge mai departe si de a face o realitate din ceea ce priveste fulgerele vulcanice. Si da, pare a fi un fenomen extrem de impresionant- o furtuna cu fulgere care are loc in mijlocul unei eruptii vulcanice. Oamenii de stiinta nu sunt 100% siguri de ce acest lucru se intampla, insa o teorie primara sustine ca in momentul in care un vulcan erupe, se proiecteaza in atmosfera resturi de materie incarcate pozitiv. Aceste incarcari reactioneaza cu cele negative deja prezente in atomsfera, care dau nastere la astfel de fulgere.
Vartejuri de apa
Vartejurile de apa sunt exact ceea ce vedem si sunt la fel de minunate pe cat suna. Acestea sunt tornade formate din apa, iar din acest motiv ele nu reprezinta o amenintare foarte mare daca nu se afla vreun vapor in imprejurimi. Astfel de vartejuri pot prinde o viteza de pana la 305 km/h, si se crede ca acestea sunt responsabile pentru disparitiile misterioase din Triunghiul Bermudelor. Pot sa isi faca aparitia oriunde in apa, si sunt extrem de raspandite in Florida, unde se pot intregistra si 400-500 de astfel de vartejuri de apa pe an.
„Gogosi” de zapada
Natura reuseste sa dea nastere propriilor sai bulgari de zapada. Astfel de forme rare sunt formate- conditii de temperatura optima- in momentul in care o masa de zapada ori cade ori este suflata de vant. Daca reuseste sa se prinda de alta zona de zapada, iar gravitatea sau vantul este in favoarea sa, atunci, bulgarele de zapada se va rostogoli in acelasi mod pe care il folosim si noi pentru a face bulgari uriasi. Numai ca, in acest caz, mijlocul bulgarului are tendinta de a se prabusi, si astfel ia nastere forma de gogoasa, care poate ajunge si la o inaltime de 66 de centimetri.