sportrest

Importanta odihnei pentru sportivi

Cercetarile si studiile arata ca daca sportivii si atletii ar dormi mai mult, si-ar putea imbunatati performantele. Un astfel de studiu a plecat de la premisa ca, daca atletii ar dormi mai mult decat perioada normal recomandata de 7-8 ore, si-ar putea imbunatati starea si dispozitia, drept urmare si performantele.

S-a realizat un studiu pe cinci membre componente ale unei echipe de tenis, cu varste cuprinse intre 18 si 21 ani, urmarindu-se programul lor de somn pentru cateva saptamani. Ulterior li s-a cerut sa doarma mai mult, sa ajunga la cel putin 10 ore de odihna pe noapte, pentru cel putin 6 saptamani. Studiul a fost realizat in perioada antrenamentelor de tenis si s-a observat o buna dispozitie si o performanta imbunatatita in urma rezultatelor obtinute de fiecare atleta in parte. Desi nu s-au conformat perioadelor de odihna de minim 10 ore pe noapte, cercetatorii au observat imbunatatiri chiar si daca odihna a fost extinsa doar cu 30 minute. Sprinturile erau mai rapide, acuratetea si viteza servelor si retururilor se imbunatatise si starea generala era mai buna.

De asemenea s-au facut studii si in cadrul echipelor de inot, atat pe barbati cat si pe femei. Dupa ce au avut parte de mai multa odihna si-au imbunatatit ritmul, viteza, rezistenta si buna dispozitie. Aceleasi performante imbunatatite s-au constatat si prin aplicarea acestui program la sase jucatori de baschet, observandu-se apoi o neta imbunatatire la sprinturi, acuratete la aruncari si un ritm de joc mai alert.

Studiile realizate sunt de prea mica anvergura pentru a putea fi generalizate si a oferi statistici exacte cu privire la acest aspect. Insa este stiut faptul ca hormonii eliberati in creier in timpul somnului ajuta la procesul de recuperare fizica si intareste organismul. Hormoni de crestere si serotonina sunt eliberati in corp in timpul somnului, acestia imbunatatesc starea de spirit si repararea tesuturilor afectate, grabind vindecarea.

Antrenamentele prelungite si cantonamentele de multe ori priveaza sportivii de odihna necesara, aceasta lipsa de odihna duce la o stare generala mai proasta, o reducere a timpilor de reactie, a functiei cognitive etc. Aceste efecte negative pot fi eliminate pur si simplu prin prioritizarea odihnei, cresterea orelor de somn pe noapte. Antrenamentele pentru perfectionare ajuta la rezultate bune, dar nu trebuie ignorata nici odihna, fara de care nu se poate ajunge la cel mai inalt nivel posibil si a ramane in acelasi timp organismul puternic si sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *