monoxid

Intoxicatia cu monoxid de carbon – cauze, simptome si tratament

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, produs in cadrul procesului arderii incomplete a combustibililor. Poate aparea de asemenea datorita improvizatiilor in diverse instalatii, iar intoxicatiile sunt frecvente daca ventilatia nu este una corespunzatoare. Desi in doze mici simptomele sunt usoare, incluzand stari de greata si ameteala, o doza mai mare poate afecta dramatic creierul si poate cauza chiar si moarte.

Monoxidul de carbon este creat datorita arderii anumitor combustibili in absenta unui nivel adecvat de oxigen. Gazele de esapament emise de vehicule, fumul incendiilor sau emisiile unor motoare sunt cateva surse de astfel de gaz.

Hemoglobina – pigmentul rosu din celulele sanguine, poarta oxigentul catre tesuturile corpului. Monoxidul de carbon are o mare afinitate pentru fierul gasit in hemoglobina, atasandu-se de acesta si ajungand sa fie transferat de la plamani catre alte parti ale corpului. Intoxicatia cu monoxid de carbon prezinta ca semne si simptome urmatoarele: dureri de cap, ameteala, greata, dureri in piept, respiratie ingreunata, stari de voma, dureri abdominale, lesin sau chiar crize.

In cazul suspiciunii de intoxicatie cu monoxid de carbon, persoanele expuse trebuie imediat inlaturate din zona de risc, intr-un loc unde sa primeasca suficient aer proaspat. In momentul in care persoana are si respiratia oprita, se impun si masuri de resuscitare. Tratamentul medical include oferirea de doze mari de oxigen prin folosirea unei masti si a unei rezerve de oxigen, o butelie eventual. Nivelul mare de oxigen ajuta la disocierea monoxidului de carbon de hemoglobina, si in acest fel aceasta poate sa poarte oxigenul atat de necesar catre diverse celule ale corpului. In unele cazuri mai grave persoana ce a suferit de o intoxicatie serioasa cu monoxid de carbon este pusa intr-o camera hiperbarica pentru a-i fi furnizat oxigen. Nu exista un remediu casnic pentru aceasta intoxicatie, de aceea singura cale de a o preveni este de a mentine aparatura in conditii bune de functionare si de a mentine o ventilatie corespunzatoare in orice moment al zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *