dans buric

Istoria dansului din buric

Dansul din buric se numara printre cele mai cunoscute forme de dans din lume. Numele este sugestiv, indicand implicarea miscarilor abdominale pentru aceasta rutina de dans. Cu toate acestea, miscarile pun in valoare si alte parti ale corpului precum pieptul si coapsele. Forma de dans ce se potriveste cel mai bine femeilor, in mod traditional este efectuat descult, prin miscari senzuale ale corpului. Exista cateva teorii cu privire la istoria acestui dans, sa vedem in continuare care sunt cele mai importante dintre ele.

Una din cele mai cunoscute teorii cu privire la dansul din buric sugereaza ca originile sale sunt gasite undeva in Orientul Mijlociu, zona mediteraneeana si Africa. O pictura dintr-un mormand egiptean datat undeva cu 5000 ani inainte de Hristos prezinta dansatoare in postura specifica dansului din buric. Multi istorici cred ca la momentul respectiv dansul era o forma de ritual religios. In acele zile, femeile erau considerate zeite care aveau puterea de a crea mister cu ajutorul propriului corp.

Conform altei teorii, aceasta forma de dans s-a dezvoltat ca un ritual ce vroia sa usureze durerile nasterii. Cu trecerea timpului, asa-numitul dans al fertilitatii s-a transformat intr-o forma de arta traditionala in care barbatii, femeile si chiar copiii participau, la nunti si alte evenimente, pentru simpla distractie si nu neaparat pentru public. In Arabia Saudita, este cunoscut ca si dans oriental. Conform traditiei, femeile se adunau la cina si dansau, insa exista o regula stricta care spunea ca nu aveau voie sa danseze in prezenta barbatilor.

Vesticii au cunoscut aceasta forma de dans prima data cand Napoleon a invadat Egiptul in anul 1798. Ulterior, in secolele 18 si 19 dansul din buric a castigat popularitate. In aceasta perioada dansatori din tarile Orientului Mijlociu au inceput sa prezinte acest dans in diverse targuri si oameni din intreaga lume au inceput sa il aprecieze.

Un lucru oarecum bizar este ca a pornit ca o forma de dans social si apoi a ajuns la contextul prezent. In zilele noastre exista foarte multe persoane interesate de aceasta forma de exprimare prin dans, fie datorita faptului ca adora miscarile, fie pentru simplul fapt ca vor sa isi descopere o alta latura a sinelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *