Clovis

Lucruri de stiut despre cultura Clovis

ClovisCultura Clovis a fost prima civilizatie umana ce a pus piciorul in America de Nord. Au fost vanatori care locuiau in pesteri si vanau mamuti giganti. Oamenii Clovis au vanat un stramos al elefantului modern, ce aveau patru colti. Creatura a fost numita gomphothere.

Cultura Clovis este o cultura antica Paleo-Indiana ce a fost numita dupa un oras din New Mexico in care dovada existentei lor a fost descoperita pentru prima data. Cel mai faimos aspect al culturii lor este sfaturile distinctive a proiectilelor ascutite, cu o depresiune concava a bazelor, cuplata cu varfuri ascutite. Pentru un timp lung, pana recent, acesti oameni se spune ca ar fi fost primii care au ajuns in America. Acest lucru a fost atribuit faptului ca nici o ramasita umana preistorica a fost gasita inaintea lor.

Oamenii Clovis au trait in America de Nord in jur de 12.000 pana la 13.000 de ani in urma, si au avut o foarte scurta perioada petrecuta pe Pamant din toate standardele. Aparitia lor brusca si iesirea misterioasa a surprins imaginatia tuturor oamenilor. Dezbaterea peste reputatia lor ca cea mai indepartata civilizatie din toata America a facut arheologii sa concureze pe aceasta tema. De fapt, acest subiect a devenit chiar marul discordiei intre expertii Mexicani si cei din Statele Unite ale Americii. Studiile recente au stabilit in fata dubiilor ca oamenii Clovis au fost stramosi a aproximativ 80 % din Americanii Nativi.

Numarul mare de descoperiri a locurilor preistorice din anii 1970 a facut gauri care spun ca oamenii Clovis au fost primii oameni ai Americii. A fost concluzionat ca alti oameni au existat pe langa ei, sau au fost precedati de ei cu cateva sute sau mii de ani. Interesul nostru in cultura Clovis sta in tendinta innascuta de a atribui premieri. Primul sau nu, jucau cu siguranta un rol major in ceea ce suntem noi oamenii astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *