Avand un nivel mare de antioxidanti, maslinele pot proteja celulele corpului uman impotriva radicalilor liberi, care pot favoriza afectiunile cardiovasculare si cancerul, precum si procesul de imbatranire. Aceste mici fructe ale maslinului sunt o adevarata sursa de sanatate, concentrand in ele calciu, magneziu, fier, mangan, fosfor si zinc.
Desi manganul se afla intr-o concentratie mica, are un rol benefic in vedea absorbtiei intestinale a calciului si magneziului, putand sa scada cu 60% riscul imbolnavirii din cauza ereditare (cancer, psihoza etc). Acesta mai poate favoriza si absorbtia de fier si sodiu in corp, ducand la reglarea activitatii tesuturilor de origine nervoasa. Fosforul duce la reglarea unor functii ale limfocitelor si creste potentialul anumitor zone ale sistemului nervos central. Zincul din masline ajuta buna functionalitate a maduvei osoase si poate sa reduca aparitia anemiilor.
Consumul de masline este recomandat in cazul problemelor renale incipiente, a dificultatilor de urinare si a durerilor de rinichi. Acestea mai sunt recomandate pentru bolnavii de ulcer pe fond nervos si pentru cei care sufera de insomnii pe fond depresiv, dar si in cazul unor boli hepatice (dureri de ficat, greata, intoleranta la grasimi, tulburari digestive) si al indigestiilor.
La micul dejun, se recomanda maslinele verzi, deoarece sunt mult mai putin sarate, cantitatea recomandata fiind de cam 150 de grame – acestea trebuie sa fie consumate la fiecare mic dejun. In timpul pranzului, este recomandat sa mananci in jur de 70 – 100 de grame de masline; dupa aceasta masa, nu se recomanda sa mai consumati masline timp de inca cinci ore. La cina sunt indicate sucurile citrice, in completarea dietelor cu masline. Doza recomandata este de 70 de grame.
Maslinele sunt bune si in cazul in care simtiti o slabiciune fizica, o lipsa de putere, dar si in cazul incapacitatii de concentrare sau a somnolentei pe timp de zi. Maslinele sunt utile si in cazul aparitiei starii de lesin sau chiar prabusire, provocate de moliciunea membrelor.