Mesaj secret descoperit la Israel

Un mesaj secret miserios a fost descoperit scrijelit pe peretii unei camere de baie evreiesti, sub un santier de constructii din Ierusalim. Pestera din subteran, care se pare ca a fost utilizata pentru ritualuri de baie -sau miqwe- in primul secol dupa Hristos, a fost tencuita inainte de a fi acoperita de simboluri si inscriptii. Scris in lut sau funingine, scrijelita practic in peretele pesterii, acest mesaj include texte din scripturi, scrise in ebraica si aramaica, iar in cea mai mare parte a scrierii apar nume, alaturi de alte simboluri.

Cu toate acestea, semnificatia inscriptiei vechi de 2000 de ani ramane inca un mister, fiind un text foarte dificil pentru arheologii care incearca sa il descifreze.

Royee Greenwald, director de excavare pentru Israel Antiquities Authority, sustine ”nu exista nicio indoiala ca acest lucru este o descoperire extrem de importanta. O astfel de concentrare de inscriptii si simboluri din perioada celui de-al Doilea Templu la un sit arheologic, si intr-o asemenea stare de conservare, este ceva foarte rar, unic si foarte interesant.”

Pe de o parte, simbolurile pot fi interpretate ca fiind seculare, iar pe de alta parte aceste simboluri pot fi interpretate ca simboluri religioase si de o spiritualitate profunda. Ritualurile de baie- miqwe- au fost utilizate pentru curatarea inainte de Sabat si in zilele sfinte. Cu toate acestea, inscriptia de pe pereti descoperita recent a uimit expertii.

Ce este miqwe

Miqwe, sau ritualul de baie, a fost utilizat pentru curatarea trupului si a sufletului inainte de Sabat, dar si in zilele sfinte. Legea iudaica cerea purificarea rituala si curatirea inainte de aceste zile sfinte ale Sabat-ului. De asemenea, miqwe se realiza si pentru purificarea femeilor dupa ce acestea nasteau sau atunci cand se aflau la menstruatie. Apa de la un miqwe nu era adusa de oameni, ci adesea, apa acesteia provenea de la izvoarele naturale sau de la rauri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *