Inaintarea in varsta vine insotita de atacuri de panica si de o intreaga paleta de boli si afectiuni specifice. Chiar asa sa fie oare, sau ne incredem prea mult in zvonuri si ceea ce auzim de la altii?
Unul proces important si natural prin care trece corpul omenesc este imbatranirea. Unii sunt ingroziti la gandul ca acest proces le va afecta corpul si mintea. Daca aceste temeri personale nu sunt suficiente, mass-media insista tot timpul pe ele, gaseste unele noi si le accentueaza pe cele deja cunoscute. Intr-adevar imbatranirea implica schimbari atat interne cat si externe si nimeni nu scapa de acest proces. Cu privire la aceste schimbari atat interioare cat si exterioare s-au formulat de-a lungul timpului mai multe mituri prezentate in continuare.
Mit: Senilitatea, confuzia, dezorientarea e parte a procesului de imbatranire; Fapt – Afectarea memoriei este inevitabila, insa nu afecteaza intr-atat viata si intregul proces, cu exceptia bolilor care ar putea accentua aceasta conditie, de exemplu Alzheimer. Desi intr-adevar procesul de gandire devine mai incet pe masura inaintarii in varsta, dementa si afectiunile cerebrale apar doar la 10% din intreaga populatie varstnica.
Mit: Diminuarea energiei inseamna ca nu te mai poti bucura de exercitii fizice
Fapt: Este adevarat, pe masura ce inaintam in varsta, corpul omenesc cunoaste un declin pe linia imunitatii si rezistentei fizice, iar exercitiul si miscare este o cale de a ramane mereu tonifiat si in forma. Cercetarile arata ca persoanele care fac miscare zilnic, in ciuda varstei inaintate, au o conditie cardiaca mult imbunatatita spre deosebire de cei care nu au acest obicei. Mentinerea in forma are doar beneficii pe termen lung.
Mit: Incapatanarea vine odata cu varsta – va vine sa credeti sau nu, personalitatea ramane aproximativ aceeasi pe tot parcursul vietii. Adica, daca ai fost incapatanat toata viata, vei ramane asa, fie tanar, fie batran. Pe de alta parte, daca ai fost intelegator, atent la nevoile celorlalti si la ale tale, cu siguranta vei ramane neschimbat chiar si la o varsta mai inaintata.
Mit: Odata ce imbatranesti e mai dificil sa inveti ceva nou. Fals! Niciodata nu esti prea batran ca sa inveti ceva nou. Varsta nu trebuie sa fie niciodata o bariera in calea invatarii de lucruri noi. Asa ca, oricand doresti sa inveti ceva nou, sa incerci sa-ti dezvolti o abilitate sau un talent nou descoperit, nu ezita! Acorda-ti timp pentru a exersa si vei fi bun tot timpul in ceea ce faci.
Varsta nu trebuie sa fie niciodata un factor care sa ne influenteze parerea despre abilitatile si potentialul real al unei persoane. Chiar daca imbatranim, putem continua o existenta prolifica, putem invata lucruri noi si explora noi cai de dezvoltare.