Reguli de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa fii in siguranta pe internet

Internetul reprezinta poate cea mai bogata sursa de informatii si una din cele mai mari platforme de comunicare. Emailul, social networking, bloggingul au servit drept unele din cele mai eficiente metode de a distribui informatia catre masa populatiei.

Odata cu cresterea numarului de utilizatori s-a pus si problema securatii. Aceasta minunata sursa de informatii si comunicare poate deveni si periculoasa uneori. Practica de obtinere de acces neautorizat la informatii confidentiale este din ce in ce mai frecvent intalnita. Practici nu prea etice precum phishing sau spamming enerveaza utilizatorii de email. Comportamentul fraudulos de pe internet a dus la o crestere a criminalitatii si din acest punct de vedere. Este timpul sa fie luate si niste masuri pentru siguranta cat timp suntem conectati.

Nu este recomandat sa divulgati informatii personale fara verificarea veridicitatii cererii. Este periculos din mai multe puncte de vedere a distribui date personale fara a confirma autenticitatea website-ului care le cere.

In timpul interactiunilor pe social media, nu este recomandat sa comunicati cu strainii, ori sa uploadati fotografii si videoclipuri pe site-uri cu o securitate slaba.

A avea de a face cu nume de utilizator si cu parole este o parte a utilizarii internetului. De aceea trebuie sa te asiguri ca nu te expui riscurilor prin alegerea de parole previzibile, care sa poata fi ghicite usor. Recomandat este sa folosesti atat litere, cat si cifre si caractere speciale.

Atentie si la downloaduri. Adesea downloadam muzica, videoclipuri, atasamente din emailuri. Acestea prezinta uneori potentiale riscuri pentru securitate. Downloadarea trebuie facuta din surse sigure, care sa nu se dovedeasca periculoase.

Camerele de chat  se pot dovedi si ele nu foarte sigure, mai ales pentru adolescenti si copii. Diverse persoane pot profita de nestiinta copiilor si ii pot determina sa divulge informatii sensibile pe care sa le foloseasca apoi in scopuri frauduloase. De aceea este important ca parintii sa explice si copiilor riscurile acestea sau daca nu sa limiteze si sa restrictioneze accesul la anumite site-uri si platforme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *