roseola infantum

Roseola infantum si ce trebuie sa stii despre asta

Numita si a sasea boala a copilariei, roseola infantum este o boala ce aduce de regula confuzie in randul parintilor. Putini stiu despre ea si ajung asadar cu spaima la medicul pediatru. Asta pentru ca implica si febra, ceea ce face ca starile de panica ale adultilor sa se amplifice.

Ce este roseola infantum

Trebuie precizat faptul ca aceasta boala este specifica bebelusilor incepand cu pragul varstei de 6 luni si pana la 2 ani. Deci o clasa mai restransa de copii, care pot sau nu sa dezvolte aceasta boala. Nu este obligatoriu, cum nici alte boli ale copilariei nu sunt bifate de catre toti copiii.

Dar, in egala masura, trebuie spus ca poate contrar aparentelor, este o boala deloc severa, care nu lasa urme, care nu aduce de regula complicatii. Aceasta debuteaza insa brusc, cu febra mare ce dureaza 3 zile. Are  la baza un virus, ce apartine de clasa herpesului. Daca te intrebi cum ai putea evita asta, ei bine este cam greu intrucat un purtator poate infecta, insa fara sa aiba semne de boala. Stand in preajma acestuia, simpla discutie sau rasul reprezinta o cale de raspandire.

Pentru unii copii incepe cu manifestari specifice de raceala, de unde si confuzia parintilor. Urmeaza febra care in cazuri mai severe merge si pana la a cincea zi. Nu in cele din urma, cand un parinte crede ca poate respira usurat, apare o eruptie, bogata am putea spune. Aceasta include zone de gat, abdomen, spate, mai rar pe fata.

Din nou o urma de confuzie apare cand acea eruptie este doar un aspect aparent, nu provoaca mancarimi, febra nu mai exista, desi aceasta putea atinge si 39 de grade cu doar cateva zile in urma. Trebuie precizat ca acesta este si punctul final al bolii, caci eruptia este un ultim simptom ce se va manifesta. Se retrage de la sine, in medie in 3 zile de la debutul micilor puncte rosii.

Atentie, a nu se confunda aceasta eruptie cu miliaria, adica alergia la caldura.

Mentiuni

Roseola infantum apare o singura data. Nu se cunosc inca cauzele sau cum se poate tine la distanta, deci nu exista un vaccin pentru asta.

Aceasta boala implica responsabilitatea adultului de a-l tine pe cel mic departe de spatii aglomerate. Fiind inca un potential factor de contagiere, este de preferat sa fie tinut departe de copii chiar si 24 de ore dupa ce febra a disparut.

Avand in vedere ca implica febra, este de preferat a se urmari indeaproape evolutia copilului. Nu se indica antitermice, decat atunci cand este vorba de temperaturi de peste 38,5 grade. In orice caz, parintele ar trebui sa tina legatura cu medicul pediatru. Un cabinet de pediatrie Targu-Mures sau in orice alt oras poate fi cautat si chiar daca bebelusul nu va fi scos din casa sunt posibile vizite la domiciliu. In orice caz, spre linistea parintilor este de preferat a se consulta un pediatru pentru ghidul abordarii corecte fata de aceasta boala.

Roseola infantum este poate un prim antrenament al parintilor pentru bolile copilariei. Asadar, fara teama, fara panica insa cu suficienta informare, boala nu crea amintiri prea urate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *