Se apropie Sfantul Andrei! Iata ce trebuie sa stii despre aceasta sarbatoare!

Mai este foarte putin si urmeaza sa vina sarbatoarea Sfantului Andrei, sau mai bine zis sarbatoarea traditiilor. Spun sarbatoarea traditiilor pentru ca oamenii se incred foarte mult si cei mai multi dintre ei cunosc traditiile si obiceiurile acestei sarbatori.

In seara Sfantului Andrei cei mai multe dintre femei aleg sa apeleze la superstitii si traditii pentur a afla car ele este ursitul, sau asa cum se zice in popor, soarta lor. Pentur aceste lucruri fetele nemaritate isi fac o turta foarte sarata si o mananca inainte sa doarma. In timpul somnului isi vor visa sprtitul care va veni si ii va potoli setea cu un pahar de apa. Astfel, veti sti care este barbatul cu care va veti petrece restul zilelor.

In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. Ca sa-si apere gospodaria de lupi, se obisnuieste si astazi la tara sa se unga tarusii de la poarta, ferestrele si pragul usilor cu usturoi. In unele parti se ung cu usturoi chiar si fantanile. Alti gospodari fac o cruce de ceara si o lipesc la vite, insa numai la cele de parte barbateasca: boi, berbeci, armasari, tapi, si anume pe cornul din dreapta.

Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci peste cele hotarate de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece.
În acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le asculta ce spun, moare.

Asadar, persoanele care se incred in superstitii pot tine cont de aceste sfaturi insa acest lucru ramane doar la atitudinea dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *