Stiinta si muzica

Un nou studiu publicat in Royal Society, realizat de o echipa de biologi evolutionisti din Marea Britanie, au analizat popularitatea muzicii incepand cu anul 1960. Importanta acestui studiu poate fi la fel de interesanta ca si un studiu in care cercetatorii analizeaza anumite fosile, pentru a stabili daca exista vreo legatura intre speciile actuale de animale.

Acestia au folosit o metoda pentru a determina cat de populare au fost anumite genuri de muzica in fiecare an, in speranta de a descoperi cum a reusit muzica sa aiba cel mai mare impact asupra populatiei.

In cele din urma, acestia au descoperit ca cea mai mare revolutie muzicala din ultimii 55 de ani a fost genul de muzica hip-hop.

In urma realizarii acestui studiu, s-a putut stabili care au fost cele mai populare piese de muzica din anii 1960-2010, avand ca sursa informatiile provenite de pe Billboard Hot, deoarece acolo se gasesc toate genurile de muzica. Desi exista mult mai multa muzica care nu se afla pe acest site, cercetatorii au decis ca aceasta a fost cea mai buna metoda de a afla ce muzica asculta lumea.

Acestia au ascultat fragmente de cate 30 de secunde din majoritatea pieselor muzicale studiate, pentru a determina clasificarea melodiilor. Cele mai mari goluri s-au inregistrat in primii ani luati pentru studiu, deoarece unele versiuni digitale nu au fost disponibile pentru majoritatea melodiilor.

Cercetatorii nu s-au bazat doar pe popularitatea generala a pieselor. Acesti au avut posibilitatea de a vedea ce instrumente au fost folosite, dar si diferentele care s-au inregistrat intre vocile masculine si feminine. Acest lucru le-a permis sa urmareasca modul in care melodiile au fost in topuri sau nu.

Melodiile care foloseau chitara ca instrument dominant, au fost populare in muzica country, dar care ulterior si-au pierdut popularitatea. Melodiile care aveau pianul ca personaj principal, si-au atins apogeul de popularitate in anii 1960, dupa care a scazut, inregistrand o crestere abia in anul 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *