Intr-un nou studiu- realizat pe soareci- oamenii de stiinta au descoperit un proces cerebral care explica de ce unele amintiri legate de frica nu pot fi disponibile, chiar daca ele exista acolo undeva in adancul mintii.
Oamenii de stiinta stiu de foarte mult timp ca exista mai mult de o cale prin creier care sa conduca la stocarea de amintiri. In prezent, cercetatorii urmaresc un traseu unic legat numai de traume. De fapt, calea microRNA-GABA descrisa in studiul lor, poate indica modul in care fiecare dintre noi este susceptibil de a dezvolta amnezie dupa un eveniment tragic. Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au explorat un fenomen special de invatare.
Ce influenteaza memoria?
Invatarea reprezinta un proces dependent, ceea ce inseamna ca in momentul in care invatam ceva nou intr-o situatie specifica, suntem capabili sa ne reamintim versiunea originala abia atunci cand reusim sa ne plasam in imprejurarile initiale sau in cadrul starii de spirit care l-am simtit atunci cand am invatat acel lucru nou. Cu toate acestea, nu numai o anumite camera, ci si anumite medicamente sunt capabile sa ne influenteze abilitatile de memorare. Daca un grup de studenti incearca sa invete in timp ce beau cafea, de exemplu, acestia isi vor aminti totul in detaliu atunci cand se vor intoarce la starea lor initiala, de cofeina.
Pe baza acestui fenomen, oamenii de stiinta au utilizat medicamente pentru a incerca sa acceseze amintirile ”stinse”. Insa, in timp ce unele farmaceutice au puterea de a readuce creierul intr-o stare de constiinta care a avut loc in timpul de decodare- primul pas in memoria de stocare- acestia nu au reusit sa afle foarte multe detalii in ceea ce priveste amintirile traumatice. Un medicament care vizeaza procese diferite in creier ar fi necesar pentru a ne ”reaminti” frica.