Societatea in care traim determina multe femei, pentru care banii si timpul nu sunt atat de permisive, dar care vor sa arate impecabil, sa devina victime ale anorexiei.
Anorexia este cauzata de tulburari alimentare si se manifesta printr-o scadere radicala a greutatii corporale. Expertii considera ca multe persoane care sufera de anorexie au o imagine distorsionata asupra propriul corp, fapt pentru care apeleaza la diete drastice si la exercitii fizice epuizante.
In acelasi timp, se considera ca anorexia nu este relationata direct cu regimul alimentar, ci cu afectiuni la nivel psihologic precum depresia, senzatii de nesiguranta, de pierdere a controlului, de anxietate.
Mai mult, anorexia este o tulburare psihica letala, prezentand un risc crescut de deces – un risc de patru ori mai mare decat in cazul depresiei majore. Iar riscul se mareste daca persoanele sunt diagnosticate cu anorexie in jurul varstei de 20 de ani. Schizofrenia sau tulburarea bipolara sunt afectiuni influentate in mod direct de catre anorexie – amplificand riscul de deces in ambele cazuri.
In principiu nu exista o cauza clara care sa determine aparitia bolii, insa sunt o serie de factori care contribuie la dezvoltarea anorexiei. Acestea sunt de ordin biologic, psihologic si chiar socio-cultural. Unele persoane sunt vulnerabile genetic sa dezvolte anorexia.
O persoana anorexica se poate confrunta cu depresia, cu modificari ale starii de spirit in anumite imprejurari. Lipsa energiei, slabiciunea constanta poate impiedica o persoana anorexica sa-si continue activitatile zilnice.
Anorexia nu trece fara tratament. In primul rand, o dieta sanatoasa este un prim pas in revenirea din aceasta tulburare. Deoarece anorexia este o afectiune pe baza fizica si psihica, este nevoie de ajutorul unui psiholog sau consilier care sa ajute persoana in cauza. Nu exista medicamente care sa vindece anorexia, cu exceptia cazului in care persoana afectata sufera de depresie si ii trebuiesc administrate antidepresive. Anorexia se trateaza in timp.