bucovina

Fabuloasele motive pentru care iubesc Bucovina!

Motivele principale ce stau la baza acestui articol sunt reprezentate de mandria pe care o am ca bucovineanca. Se spune ca moldovencele sunt cele mai frumoase si mai gospodine, insa este o crezare total gresita. Ne invecinam cu ele, iar aceste principale doua calitati le-au preluat de la noi, frumoasele, mandrele si harnicele bucovinence! Cu toate ca am realizat abia la varsta de 23 de ani acest lucru, in momentul in care am pornit intr-o excursie de cateva zile in fabuloasa zona in care si traiesc, am fost grabita sa gasesc urgent o cazare Voronet care sa imi faca primirea cat mai maiestuoasa in aceste locuri.

Misterele unei Bucovine de odinioara

Pentru a putea intelege fiecare cititor ceea ce vreau sa subliniez cu adevarat in acest articol, trebuie sa cunoasca catusi de putin o particica din istoria misterioasei zone in care traiesc oameni onesti, pozitivi si iubitori de viata.

Bucovina a fost o parte a Tarii Moldovei pana in momentul in care a fost smulsa de Imperiul Habsburgic in anul 1775. De fapt, numele acesteia a aparut in acelasi moment cu ocupatia habsburgica, denumirea acesteia fiind cunoscuta pana atunci ca tara de nord a zonei moldovenesti.

priveliste
Sursa: vatra-daciei.ro

Daca in anul 1775 Bucovina a avut doar 70.000 de cetateni, populatia principala fiind formata din romani, in 1910 densitatea a ajuns la 800.000 de persoane, dintre care 39%  fiind romani, 21% germani, 13% evrei si aproape 5% polonezi.

Pana in 1848 Bucovina a avut doar 8 reprezentanti in parlamentul imperial din Viena. Cu toate acestea, ei aveau drepturi egale cu ceilalti membri implicati. Incepand cu 1848 Viena a recunoscut in mod oficial Bucovina ca ducat in Imperiul Habsburgic, in timp ce imparatul a primit titlul de Mare Duce al Bucovinei. 13 ani mai tarziu, ansamblul Bucovinei s-a reunit pentru prima data si si-a adoptat propriul drapel.

Dupa ce a cazut marele Imperiu Habsburgic, Bucovina s-a unificat cu Romania la data de 28 noiembrie, 1918.

Pensiunea de poveste in care ma reintorc de fiecare data

Ador sa calatoresc, sa cunosc locuri noi, culturi si oameni care sa imi starneasca interesul pana la extrem. Cu toate ca in ultimii 3 ani am vizitat mai mult tarile straine, mi-am reamintit de lucrurile care ma fac mandra ca sunt bucovineanca. Astfel, am pornit intr-o mica excursie de 4 zile in cea mai frumoasa zona incarcata in energii pozitive – Voronet.

Cu toate ca era o vara caniculara, am ezitat sa pornim la drum cu rucsacurile si corturile in spate. Datorita faptului ca am incercat sa imi imbogatesc cunostintele cu cele mai fascinante informatii referitoare la aceasta zona a Voronetului, am dat intamplator de o pagina web intitulata inimabucovinei.ro, care mi-a oferit exact ceea ce aveam nevoie: descriere amanuntita a zonei, precum si alternative de cazare Voronetinimabucovinei-seara

Pentru mine este extrem de important ca in momentul in care decid sa vizitez frumusetile unei zone, sa ma bucur si de o relaxare pe masura intr-un loc de cazare care sa imi ofere cel putin strictul necesar. In cadrul acestei pensiuni mi-am adus aminte ce inseamna cu adevarat sa te mandresti cu locul din care provii, astfel ca privelistea era parca extrasa dintr-o poveste.

Frasin este orasul in care se afla situata minunata pensiune la care revin de fiecare data cu o mare placere. Cu toate ca am oferit cateva informatii referitoare la minunatele privelisti ce o inconjoara, nu am specificat inca nimic despre conditiile de care am beneficiat aici. Mi-a placut in mod deosebit faptul ca intreaga constructie detine atat un aer modern, cat si unul traditional.

Nimic nu este mai placut decat sa simti ca traiesti vremurile de odinioara si totusi sa beneficiezi de conditiile moderne care ne ofera confortul mult dorit.

Datorita faptului ca am reusit atat eu, cat si prietenii mei sa ne incarcam bateriile suficient, am decis sa descoperim fabuloasele constructii si alei din zona.

Cele mai frumoase suvenituri pe care le-am achizitionat

Dat fiind faptul ca este o zona turistica destul de cunoscuta, multi localnici isi pregatesc tarabele mai ales pe timp de vara. Acestea sunt impodobite si decorate cu fel si fel de produse menite sa fure ochii oricarui privitor.

pastele in bucovina
Sursa: casabosancu.wordpress.com

Pentru mine cel putin este destul de important sa imi cumpar macar un suvenir din fiecare loc pe care il vizitez. Imi face o deosebita placere sa le depozitez intr-un loc anume din camera mea si sa le admir de fiecare data cand mi se face dor de respectivul punct turistic la care nu am acces in acel moment.

Bucovina este cunoscuta totusi pentru costumele populare, mobilierul deosebit, ceramica si covoarele. Mesterii continua cu mandrie in suflet traditiile ce au fost transmisie din generatie in generatie. Mastile, costumele traditionale, ouale pictate, obiectele din lemn sculptate, broderiile si covoarele fac inca parte din viata de zi cu zi.

  • Prelucrarea lemnului este o activitate extrem de apreciata in Bucovina, loc in care acest material se afla din belsug. Este utilizat pentru cele mai multe obiecte de uz casnic, precum si construirea caselor. De cele mai multe ori, diferitele parti ale casei sunt decorate cu sculpturi, cum ar fi stalpii de veranda sau portile. Zestrea include, in afara de trusoul de textile, cani, linguri, butoaie si polonice.

    casa traditionala
    Sursa: i-tour.ro
  • O ocupatie straveche in zona este realizarea ceramicii. Exista doua centre – ateliere bine cunoscute precum Marginea si Boroaia. Olarii sunt extrem de celebri pe acest teritoriu datorita abilitatilor lor de prelucrare a diverselor instrumente.
  • Bucovina este una din putinele regiuni in care traditia cu ouale vopsite de Pasti este inca pusa in aplicare. Cele mai mari si cele mai grele oua sunt transformate in adevarate opere de arta. De altfel, in Brodina, Izvoarele Sucevei si Breaza, principala ocupatie a femeilor din aceste locuri este de a reda pe oua cele mai frumoase nuante, culori si forme.

    oua vopsite
    Sursa: descoperabucovina.ro

Misterul albastrului de Voronet

Am dorit cu ardoare sa vizitez celebra manastire Voronet despre care auzisem atat de multe lucruri fascinante. Cu toate ca in clasele primare am mai admirat-o, nu i-am acordat atentia de care avea nevoie intr-adevar sa beneficieze.

Cu toate ca aveam impesia ca doar romanii cunosc celebra constructie pictata intr-un albastru azurit, nici turistii straini nu sunt mai prejos. Am cunoscut in acest loc o familie de turci care era de-a dreptul impesionata de splendoarea manastirii, fapt pentru care a dorit sa o vada cu proprii ochi.

albastru de voronet
Sursa: 3.bp.blogspot.com

Multi oameni se intreaba cum este posibil ca o tencuiala zugravita de un mester primitiv din urma cu aproape 450 de ani, sa reziste atat de bine pana in prezent. Este exterm de important de precizat faptul ca pana la ora actuala nu au avut loc imbunatatiri. Daca stam sa ne uitam la ceea ce se intampla in zilele de astazi, putem observa ca majoritatea zugravelilor realizate, trebuie refacute dupa cativa ani de zile pentru a-i reda aspectul placut.

Dupa ce aceasta a fost cladita din piatra de rau, mortar de var si nisip, in anul 1532 s-a dat si prima tencuiala. Pentru ca picturile sa reziste cat mai mult, mesterii pictau sfintii pe pereti in momentul in care zidul era in umezit. daca totusi ar fi facut-o cand tencuiala era deja uscata, cu siguranta in ziua de azi nu ne-am mai fi bucurat de celebrele opere de arta. Pentru ca acest lucru sa fie extrem de bine gestionat, mesterii isi imparteau suprafetele peretilor in suprafete mici, astfel incat sa le termine intr-o singura zi.

Cu toate ca celelalte culori au fost deslusite destul de usor de specialisti, albastrul a ramas o adevarata dilema. Aceasta culoare unica de albastru azurit este intalnit doar la manastirile ridicate in acea perioada din zona Moldovei.

Cercetatorii spun ca si la Manastirea Humorului s-a folosit aceeasi substanta. Cu toate acestea, multi turisti sunt de parere ca albastrul de pe manastirea Voronet este mult mai deschis comparativ cu celelalte.

manastire
Sursa: kojewel.com

In prezent, studiile au demonstrat faptul ca la baza compozitiei acestei culori sta azuritul. Aceasta piatra era faramitata pana ajungea praf si ajungea intr-un final o vopsea ce era amestecata cu o substanta organica ce nu a fost identificata nici pana in zilele noastre.

Cel mai probabil, in ridicarea acestei biserici s-au investit sume extraordinar de mari, in special datorita faptului ca azuritul nu se gaseste nativ in Romania, iar suprafata ce a fost pictata este de o intindere extrem de mare.

Obiective turistice din Bucovina care nu trebuie evitate

Manastirile pictate din Bucovina – Romania este cunoscuta pentru manastirile pictate in stil unic. Aceste structuri frumoase, cu o medie de vechime intre 4 si 5 secole, sunt decorate atat in interior, cat si in exterior cu fel si fel de nuante colorate. Acestea sunt considerate a fi suficient de importante pentru a fi protejate de UNESCO.

  • Arbore – Arbore, desi nu este intr-adevar o manastire in adevaratul sens al cuvantului, este pictata in mod similar cu cele din zona. Aceasta este situata in satul Arbore din zona Sucevei, insa este destul de dificil de a ajunge pana acolo cu ajutorul unor mijloace de transport in comun.

    arbore
    Sursa: wikimedia.org
  • Manastirea Humorului – este situata in vecinatatea Gura Humorului si se poate ajunge pe jos din cadrul acestui oras. Acesta este locul potrivit pentru cei care doresc sa viziteze si alte manastiri specifice din Bucovina.
  • Manastirea Moldovita – peretii acesteia infatiseaza Judecata de Apoi si alte scene scene celebre pe care le-a ilustrat fondatorul manastirii, Petru Rares.

    manastirea moldovita
    Sursa: trecator.ro
  • Manastirea Sucevita – reprezinta una din cele mai bune exemple de manastiri pictate din Bucovina. Aceasta detine un muzeu cu tapiserii antice si diverse detalii specifice.

Cu toate acestea, nu am putut sa nu observ detaliile din jur. Zona rurala este bogata in satele pitoresti si in peisajele de altadata: carute trase de cai puternici si sanatosi, aer curat, gramezi de lemne, fermieri muncitori si femei gospodine.

mediu rural
Sursa: wpengine.netdna-cdn.com

Acestea sunt doar cateva din scenele unui calator ca mine care se declara absolut fascinat de aceasta regiune a Romaniei si in care ar reveni chiar si maine.

 

Blogger: Cerasela S.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *