Cele mai inteligente animale

Animalele continua sa ne impresioneze ori de cate ori au ocazia, dand dovada de inteligenta pe care noi o credeam inexistenta. Asa ca data viitoare cand un iti observi catelul ca incearca sa se strecoare neobservat catre bucatarie, s-ar putea sa faca asta pentru ca isi doreste sa manance pe ascuns.

Un lucru destul de interesant in legatura cu cainii in general este acela ca acestia retin mirosul oamenilor pe care ii iubesc mai mult decat retin mirosul altor caini.

Pentru noi omaneii o singura adulmecare a parfumului purtat de o persoana pe care o indragim ne poate trezi o reactie emotionala imiediata. Pentru caini insa, reactia este una mult mai puternica. A fost publicat in Behavioral Processes faptul ca patrupezii nostri retin mai usor si mai mult timp mirosul unei persoane pe care o indragesc.

In acest scop a fost desfasurat un experiment pentru a se observa cum 12 caini din rase diverite reactioneaza la 5 mirosuri diferite. Fiecare caine a fost apoi analizat pentru a se observa daca acestia reactioneaza diferit in functie de mirosul simtit. Rezultatele au fost oarecum asteptate din punct de vedere fiziologic.

Modul in care creierul cateilor a reactionat a fost unul total normal in partea asociata cu mirosul. Pe de alta parte, in regiunea creierului asociata cu emotiile, acestia au reactionat in mod similar cu oamenii. Cainii au fost capabili sa recunoasca mirosul oamenilor mai usor si sa se ataseze mai mult de acesta decat de mirosul altor caini .

Cercetatorii nu au descoperit de ce au aceasta tendinta. Dar se presupune ca ar avea legatura cu modul in care interactionam cu acestia, cum ne jucam cu ei si alti factori. Tot ce stim cu siguranta este ca patrupezii nostri favoriti isi aduc aminte de noi si de stapani chiar si cand nu suntem prin preajma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *